Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μοιράζεσαι τα καλλυντικά με τις φίλες σου; Μάθε τους κινδύνους που παραμονεύουν!

Για να διασταυρώσω τα όσα υποψιαζόμουν σχετικά με την κοινή χρήση των προϊόντων μακιγιάζ, επικοινώνησα με τον Δρ. Κουρή Εμμανουήλ, δερματολόγο- αφροδισιολόγο. Θέλεις να μάθεις τι μου είπε; Τι μπορεί να σου συμβεί αν μια και μόνη φορά μοιραστείς μια μάσκαρα ή ένα πινέλο με τις φίλες σου; Ορίστε!

Δάνεισα τη μάσκαρα στη φίλη μου...
"Η μεταφορά μικροβιακής χλωρίδας από το ένα άτομο στο άλλο,μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βακτηριδιακές ή ιογενείς επιπεφυκίτιδες, καταστάσεις επώδυνες, που συνήθως απαιτούν θεραπεία με αντιβίωση", λέει ο Δρ. Κουρής. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις με πρησμένα και κατακόκκινα μάτια και να αναρωτιέσαι τον λόγο.

Χρησιμοποίησα κοινό σφουγγαράκι με την αδερφή μου...
Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι πραγματικότητα: "Συνήθως, τα σφουγγαράκια αυξάνουν τη λιπαρότητα, προδιαθέτοντας σε ακμή, ενώ ακόμη η παρουσία υπολειμμάτων ουσιών μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική αντίδραση σε ευαίσθητα δέρματα". Το μήνυμα, λοιπόν, είναι απλό: Δεν δανείζεις ποτέ το σφουγγαράκι του make up και φροντίζεις να ανανεώνεις το δικό σου κάθε εβδομάδα. Τα σφουγγαράκια, ακόμη και αν πλυθούν αποτελούν εστία μικροβίων.

Μα το πρόσωπο της φίλης μου είναι πεντακάθαρο, χωρίς καθόλου σημάδια ή σπυράκια! Άρα, δεν κινδυνεύω! Σωστά;
Λάθος! Σύμφωνα με τον Δρ. Κουρή "Ό,τι δεν φαίνεται, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Η μεταφορά μικροβιακού φορτίου (φυσιολογικού ή παθολογικού) μπορεί να δρομολογήσει τοπική λοίμωξη (σταφυλοκοκκική, μυκητιασική, ιογενή) ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα". Άρα, το να βλέπεις την επιδερμίδα της φίλης σου καθαρή δεν αρκεί. Για την ακρίβεια, υποβόσκει ακριβώς ο ίδιος κίνδυνος με το αν έβλεπες το πρόσωπό της γεμάτο σπυράκια!

Κανόνες για να είσαι κι εσύ και οι φίλες σου ασφαλείς!
1. Δεν δανείζουμε ποτέ μάσκαρα και πινέλα ή σφουγγαράκια. Μην φοβάσαι μήπως φανείς αγενής. Απλώς εξήγησέ της ότι δεν το κάνεις μόνο για 'σένα αλλά και για εκείνη.
2. Αν χρησιμοποιήσεις πούδρα, ρουζ, ή σκιά δανεική με ένα χαρτομάντηλο σκούπισέ την από πάνω. Είναι ένα trick που εφαρμόζουν και στα stands των καλλυντικών.
3. Με τα υγρά make up δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Απλώς, πριν το απλώσεις στο πρόσωπό σου πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου.
4. Δανείστηκες το lipgloss από την φίλη σου; Αν έχει πινελάκι μην το χρησιμοποιήσεις καν. Αν είναι σε μορφή tube, σκούπισε το στόμιο και πίεσέ το ελαφρώς να φύγει η πρώτη ποσότητα. Τώρα, άπλωσε λίγο προϊόν πάνω στον καρπό σου και με το δάχτυλό σου άπλωσέ το στα χείλη σου. Προσοχή! Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν!
5. Για το κραγιόν: Με ένα χαρτομάντιλο σκούπισε απαλά την επιφάνειά του. Πάρε μια μπατονέτα και λύγισέ την στη μέση. Πέρασέ την από την επιφάνεια του κραγιόν και τοποθέτησέ το πάνω στα χείλη σου. Στρώσε το με τα δάχτυλά σου.

healthierworld.gr

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this