Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πανελλήνιες 2012: Λάθος διατύπωση σε θέμα της Φυσικής-Ακυρώθηκε τελικά το επίμαχο ερώτημα

Για επιστημονικά λανθασμένη διατύπωση του θέματος Γ4 της Φυσικής Κατεύθυνσης στην οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι, κάνει λόγο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Με ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει: "Το θέμα Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ΄ άπειρον.
Εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1\4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής.
Η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στη βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".
Επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σημειώνει πως συνολικά τα θέματα της φυσικής ήταν τόσο δύσκολα σαν να έμπαιναν σε διαγωνισμό ταλέντων και όχι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως "ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος τής επιστήμης, η Ένωση ζητά συγγνώμη γι΄ αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές, μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών".
Μετά λοιπόν τον εντοπισμό του λάθους από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το θέμα Γ4 στη Φυσική ακυρώθηκε, με από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.
Η Επιτροπή απέστειλε μάλιστα σχετική οδηγία στα Βαθμολογικά Κέντρα για τη βαθμολόγηση, ακυρώνοντας το ερώτημα Γ4. Οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this