Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει και τα «ρέστα» για την καπήλευση του Ελύτη!

Παρά τις αντιδράσεις της συντρόφου του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, η οποία ζήτησε την απόσυρση του προεκλογικού βίντεο με το απόσπασμα από το Άξιον Εστί, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως επιμένει να χρησιμοποιεί την εικόνα και τον λόγο του μεγάλου νομπελίστα ποιητή.
Σήμερα, το antinews.gr, που διερμηνεύει την ηγεσία της ΝΔ και ένας εκ των βασικών συντελεστών είναι ο υποψήφιος βουλευτής Πειραιά Φαήλος Κρανιδιώτης δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Φοβήθηκαν ακόμα και από το σποτ του Σαμαρά με τον Ελύτη» συνοδευόμενο από φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά και του Οδυσσέα Ελύτη. Το κείμενο ασκεί σκληρή κριτική στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου, λέγοντας πως η στάση της είναι όνειδος για τον πολιτισμό του τόπου, η οποία περιορίζει τον Ελύτη για λίγους και εκλεκτούς.
Παρά το γεγονός ότι ο νομπελίστας ποιητής είχε στηρίξει την Πολιτική Άνοιξη το 1992 και συνδεόταν με φιλική σχέση με τον κ. Σαμαρά αυτό δε σημαίνει πως είκοσι χρόνια αργότερα η στήριξη του θα ήταν το ίδιο δεδομένη. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η κόρη του Μάνου Λοΐζου απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το «Καλημέρα Ήλιε» στις συγκεντρώσεις του.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ελύτης ή ο Λοΐζος θα ήταν υπέρ ή κατά του Μνημονίου, υπέρ ή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς η χρήση ανθρώπων που αποτελούν εθνικά σύμβολα προκειμένου να επηρρεάζουν το θυμικό του εκλογικού σώματος είναι τουλάχιστον απρεπής, καθώς ουδείς νομιμοποιείται να παριστάνει τον «ερμηνευτή» των προθέσεων ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή και η συνεισφορά τους θεωρείται πανελλήνια.

Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Γράφουμε και προηγουμένως για τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους μετά την μεγάλη συγκέντρωση του Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη και την συσπείρωση της ΝΔ.Φαίνεται όμως ότι όσο περνάνε η ώρες και αυξάνει η απήχηση των ομιλιών του Σαμαρά θα προχωρούν σε διάφορα απονενοημένα διαβήματα – φανταστείτε τι έχει να γίνει αύριο μετά την σημερινή συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο.
Φτάσαν λοιπόν στο σημείο να εμφανίσουν – στο ΣΚΑΙ αν δεν κάνω λάθος, που άλλου την σύντροφο του Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, να εκφράσει την ενόχλησή της για την χρησιμοποίηση στίχων του Ελύτη στο διάσημο πλέον προεκλογικό spot του Σαμαρά. Πάλι καλά που δεν εμφανίσαν ακόμα και κανένα οπαδό της πολυπολιτισμικότητας και των μιναρέδων να διαμαρτυρηθεί και για την εμφάνιση της Αγίας Σοφίας στο spot του Σαμαρά.

Οι στίχοι που ενόχλησαν την κ. Ηλιοπούλου είναι αυτοί:
«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Φυσικά όλοι γνωρίζουν και την στενή φιλία που συνέδεε τον μεγάλο ποιητή με τον Σαμαρά και πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τιμήσει το έργο του.
Τέτοιες δηλώσεις, που .... απαγορεύουν την χρησιμοποίηση των στίχων του ποιητή αποτελούν όνειδος για τον πολιτισμό του τόπου αυτού επειδή επιχειρούν ουσιαστικά να περιορίσουν τον Ελύτη και να τον κάνουν προνόμιο λίγων και εκλεκτών και όχι κτήμα όλου του λαού όπως πρέπει.
Αυτό έκανε και κάνει ο Σαμαράς. Και με τις αναφορές του σε αυτόν στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και με τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του για την προβολή του έργου του ποιητή (βλ. εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για τον Οδυσσέα Ελύτη και Ο Αντώνης Σαμαράς για τον Οδυσσέα Ελύτη κάνει τον ποιητή κτήμα όλου του λαού.
Αλλά δεν είδαμε την κ. Ηλιοπούλου να διαμαρτυρηθεί και για αυτά...»

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this