Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Οι Αυστραλοί στην καρδιά της ύφεσης έχουν οικονομική άνθηση!

H πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ γράφει ιστορία με την κατάθεση προϋπολογισμού στον οποίο προβλέπονται 3 δισεκατομμύρια δολάρια για επιδόματα στους πολίτες. Οι πολιτικοί της αντίπαλοι ωστόσο προβλέπουν ότι σύντομα θα αναγκαστεί να κάνει γενναίες περικοπές και τότε θα ξεσπάσουν ταραχές.
Μέχρι στιγμής πάντως η Αυστραλία είναι η πρώτη αναπτυγμένη οικονομία που θα εμφανίσει πλεόνασμα από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, σε μία περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες του κόσμου βουλιάζουν στην ύφεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέος Κόσμος» η Τζούλια Γκίλαρντ βασιζόμενη στα επιπλέον έσοδα από τις μεταλλευτικές εταιρείες, προβλέπει πλεόνασμα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που είναι η πιο μεγάλη στροφή στην οικονομία της χώρας δεδομένου ότι στον τελευταίο προϋπολογισμό παρουσίασε έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους χαμηλόμισθους και τους πολίτες των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με ουσιαστικά βοηθήματα, τα οποία θα καλυφθούν από το φόρο των υπερκερδών της βιομηχανίας εξόρυξης μεταλλευμάτων, που δεν θα διατεθεί για τη μείωση φόρου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, που είχε υποσχεθεί η πρωθυπουργός, εξ αιτίας της άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Πρασίνων να στηρίξουν το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό ρεπορτάζ.
Οι αναλυτές βέβαια επιμένουν ότι η κρίση θα αγγίξει την οικονομία της Αυστραλίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει περικοπές έως και 11.000.000 δολαρίων προκαλώντας την οργή των πολιτών.
Ήδη έχει γίνει η μεγαλύτερη μείωση κόστους των τελευταίων 24 ετών (3.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις) αλλά η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να καταθέτει προϋπολογισμό που δεν πλήττει το κοινωνικό της πρόσωπο.
«Δηλώνουμε εμφατικά, ότι η αυστραλιανή οικονομία είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των ετών της οικονομικής κρίσης είναι πίσω μας και έχουμε μπροστά μας χρόνια πλεονασματικών προϋπολογισμών», δηλώνει ωστόσο ο Γουέιν Σουάν ο οποίος κατέθεσε τον προϋπολογισμό εκ μέρους της κυβέρνησης Γκίλαρντ.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this