Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Με το σκύλο στη δουλειά για λιγότερο στρες

Αν θέλετε να μειώσετε το στρες που σας προκαλεί η δουλειά σας, πάρτε μαζί στο γραφείο τον… σκύλο σας. Αυτό είναι επί του πρακτέου το μήνυμα μίας νέας μελέτης, η οποία έδειξε πως η παρουσία του σκύλου ελαττώνει το εργασιακό στρες και κάνει τη δουλειά πιο ικανοποιητική για όλους τους εργαζόμενους. 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ μελέτησαν 75 εργαζομένους, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν τετράποδη συντροφιά στο γραφείο είχαν τονωμένο ηθικό και μειωμένο στρες, ανεξάρτητα από το αν τα σκυλάκια ήταν τα δικά τους ή συναδέλφων τους. 
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια (VCU), οι οποίοι εξέτασαν ένα εργοστάσιο στο οποίο οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τα κατοικίδιά τους.
Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Διαχείρισης της Εργασιακής Υγείας» (IJWHM), συνέκριναν τους εργαζόμενους που έφερναν στο γραφείο τους σκύλους τους, με εκείνους που άφηναν τους δικούς τους στο σπίτι και όσους δεν είχαν κατοικίδια. 
Επί μία εβδομάδα, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του στρες των εργαζομένων, την ικανοποίησή τους από τη δουλειά, τα αισθήματα στήριξης που ανέπτυσσαν και το πόσο «δεμένοι» ένιωθαν με την επιχείρηση. Επίσης μετρούσαν τις ορμόνες του στρες στο σάλιο τους. 
Τις πρώτες ώρες της δουλειάς δεν υπήρχε κάποια διαφορά ανάμεσα στις τρεις ομάδες των εργαζομένων. Καθώς προχωρούσε, όμως, η εργασιακή μέρα, τα επίπεδα του στρες μειώνονταν σε όσους είχαν μαζί τα κατοικίδιά τους και αυξάνονταν σε όσους δεν τα είχαν ή δεν ήταν ιδιοκτήτες κατοικίδιων. 
Όταν εξάλλου οι ερευνητές ζήτησαν από κάποιους εθελοντές να αφήσουν τα κατοικίδιά τους στο σπίτι και από άλλους να τα πάρουν μαζί τους για λίγες μέρες, διαπίστωσαν πως τα επίπεδα του στρες παρουσίαζαν αντίστοιχες αυξομειώσεις: αυξάνονταν κατακόρυφα σε όσους τα άφηναν στο σπίτι και μειώνονταν σημαντικά σε όσους τα έπαιρναν μαζί. 
«Ήταν σημαντικές οι διαφορές στα επίπεδα του στρες που καταγράψαμε ανάμεσα στις μέρες που οι σκύλοι ήταν στο γραφείο και σε εκείνες που δεν ήταν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράντολφ Μπάρκερ, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο VCU. «Και αυτό δεν αφορούσε μόνον τους ιδιοκτήτες των σκύλων, αλλά και τους συναδέλφους τους». 

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this