Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το αεροπλανοφόρο Εντερπράϊζ, η Τρούμπα και τα παιδιά του Πειραιά

Στην πολυθρύλητη ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο» ο Γιώργος Κωνσταντίνου ως καθηγητής Αγγλικών αναγκάζεται να κυλήσει στον «βούρκο» της Τρούμπας για να σώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό. Όλα αυτά στη δεκαετία του 60.

Ανάλογες σκηνές πάντως εκτυλίχθηκαν και αυτές τις μέρες στον Πειραιά όπου οι ναύτες του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου Εντερπράϊζ ήρθαν σαν μάννα εξ ουρανού για τους καταστηματάρχες.
Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα σήμερα, περιγράφοντας τις σκηνές που εδώ και μερικές μέρες εκτυλίσσονται στο λιμάνι του Πειραιά, θυμίζοντας περασμένες εποχές.

Τρούμπα δεν υπάρχει πια, υπάρχουν όμως άδεια μαγαζιά και απελπισμένοι έμποροι, αναφέρει. Και υπάρχει πάλι το δολάριο. Tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise έδεσε στον Πειραιά και οι επαγγελματίες της περιοχής και των νοτίων προαστίων είδαν τους 4.000 ναύτες του πλοίου ως μάννα εξ ουρανού.

Από την περασμένη τετάρτη το πρωί ο φαληρικός όρμος θυμίζει την εποχή που οι Αμερικανοί του 6ου στόλου έφταναν στην Ελλάδα. Καταστηματάρχες ξεσκόνιζαν τα τραπέζια τους και εμπλούτιζαν με αμερικανικές γεύσεις τα μενού τους, τα καταστήματα με αναμνηστικά είδη έφτιαχναν βιτρίνες και το στριπτιτζάδικα καλούσαν... ενισχύσεις κοριτσιών!

Το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise» αγκυροβόλησε ανοιχτά του Πειραιά απέναντι από το ΣΕΦ. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης οι λάντζες έφευγαν από την προβλήτα του τελωνείου και έφθαναν στο αεροπλανοφόρο για να παραλάβουν τους πρώτους ναύτες. «Η Ελλάδα είναι αξιολάτρευτη. Έρχομαι για πρώτη φορά και σίγουρα θα ξαναέρθω. Πήγα στο Καλλιμάρμαρο και στην ακρόπολη και ήταν απίθανα», λέει ο Ντέιβιντ, δόκιμος νεαρός ναύτης.

Πάντως, τη μεγαλύτερη τύχη είχαν τα στριπτιτζάδικα. Tα ωράρια άλλαξαν με συνοπτικές διαδικασίες για χάρη Αμερικανών και από τις τρεις το μεσημέρι οι κοπέλες υποδέχονταν τους «επίτιμους » καλεσμένους...

«20 χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιες σκηνές. Eίχαμε οργανωθεί αρκετά καλά για να υποδεχτούμε τους ναύτες. Από το πρωί έβγαιναν στον Πειραιά, υπάλληλοι του μαγαζιού μοίραζαν φυλλάδια για το πρόγραμμά μας. Να φανταστείτε ότι έρχονταν εδώ και στη συνέχεια έφευγαν γιατί δεν χωρούσαν».

Πάντως, στα μαγαζιά που διασκέδαζαν οι ναύτες, τα ποτά σερβίρονταν με μέτρο καθώς υπήρχαν Αμερικανοί στρατονόμοι οι οποίοι τους παρακολουθούσαν για να μην... παρεκτραπούν.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this