Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μεγάλο Σάββατο: Η Ανάσταση του Κυρίου

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Πάσχα. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα, είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ψάλλονται η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Από το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο: «Σεισμός εγένετο μέγας» καθώς οι Μυροφόρες πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι ο «Κύριος Ανέστη» και θα πρέπει να διαμηνύσουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές του. Ο Χριστός εμφανίζεται στις δύο γυναίκες και στη συνέχεια γίνεται σύναξη των 11 μαθητών και εμφανίζεται ο Χριστός μπροστά τους. Τους λέει χαρακτηριστικά: «Πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:
"Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
θανάτω θάνατον πατήσας και
τους εν τοις μνήμασι ζωήν
χαρισάμενος!"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this