Τα δύο μαθήματα που καθορίζουν φέτος την πορεία των βάσεων είναι η Φυσική και τα Μαθηματικά. Στατιστικό δείγμα, περίπου 20.000 γραπτών, δείχνει πτώση των βάσεων που θα ξεπεράσει και τα 500 μόρια στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Φυσικομαθηματικές Επιστήμες) και το 4ο (Πολυτεχνικές Σχολές).
Δείχνει, επίσης, σταθερές βάσεις στα ίδια με τα περσινά επίπεδα για το 1ο (Ανθρωπιστικές και Νομικές Επιστήμες) και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Ιατρικές και Παραϊατρικές Σχολές), ενώ το 5ο Πεδίο (Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης) δείχνει να επηρεάζεται μάλλον πτωτικά. Η εικόνα όμως γι' αυτό θα διαμορφωθεί μετά και την εξέταση των Αρχών Οικονομίας, μάθημα που θα δώσουν οι υποψήφιοι την ερχόμενη Τρίτη.
Από 400 μέχρι και 1.000 μόρια «βουτιά» θα κάνουν σχεδόν όλες οι σχολές που βρίσκονται μεταξύ 15.000 και 17.000 μορίων. Τα θέματα-φωτιά που μπήκαν στα Μαθηματικά, αλλά και ο «τιτανικός» της Φυσικής «καίνε» πλήθος υποψηφίων, οι οποίοι υπολόγιζαν να μπουν στα πανεπιστήμια με μεσαίες βαθμολογίες! Ακόμη και οι αριστούχοι πιέστηκαν τόσο πολύ, που το 19,5 γίνεται 18 και 17,5!
1ο Επιστημονικό Πεδίο - Ανθρωπιστικές και Νομικές Επιστήμες
Τα θέματα που μπήκαν δεν μπορεί κανείς να πει ότι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία από αυτήν των περσινών εξετάσεων, με αποτέλεσμα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο να διαφαίνεται μια τάση εξισορρόπησης των βάσεων, στα επίπεδα του 2011.
Οι περιζήτητες σχολές του πεδίου, όπως είναι τα Νομικά τμήματα αλλά και αυτά της Ψυχολογίας, θα κρατήσουν... δυνάμεις ίδιες με πέρυσι. Με μια μικρή ανοδική τάση να προδιαγράφεται ήδη. Εκείνα τα τμήματα που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, όμως, είναι για ακόμη μια χρονιά τα Παιδαγωγικά, που θα χάσουν ξανά έδαφος, καθώς το μερίδιό τους στην αγορά εργασίας έχει περιοριστεί δραματικά.
Το 2010 η προοπτική μείωσης των προσλήψεων σε όλο τον δημόσιο τομέα και στη σχολική εκπαίδευση έριξε τις βάσεις. Ακόμη περισσότερο το 2011, όταν το τμήμα της Αθήνας έπεσε στα 17.506 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 17.710 μόρια.
2ο Επιστημονικό Πεδίο - Φυσικομαθηματικά
4ο Eπιστημονικό Πεδίο – Πολυτεχνεία
Στις σχολές του 2ου αλλά και του 4ου πεδίου, η πτώση στις βάσεις είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη. Και η ευθύνη ανήκει στα δύσκολα Μαθηματικά και στο «αλαλούμ» της Φυσικής. Πιο πολύ θα πέσουν τα τμήματα των ΤΕΙ της περιφέρειας, καθώς και όλα εκείνα που επαναλειτούργησαν φέτος. Ωστόσο, οι περιζήτητες σχολές του 2ου και 4ου Πεδίου, όπως είναι τα Πολυτεχνεία, οι Σχολές Πληροφορικής και αυτές των Μαθηματικών Επιστημών, δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερα μεγάλες πτώσεις στις βάσεις τους. Κι αυτό γιατί κυρίως και οι θέσεις είναι πολλές, αλλά και οι υποψήφιοι φέτος θα θελήσουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια κοντά στο σπίτι τους και οι εν λόγω σχολές βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στα περιζήτητα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 300 μόρια για τα τμήματα του κέντρου και θα φτάνουν μέχρι τα 1.000 μόρια για τα περιφερειακά τμήματα. Η βάση του συγκεκριμένου Πεδίου θα βρεθεί στα 8.000 μόρια.
3ο Επιστημονικό Πεδίο -Ιατρικές και Παραϊατρικές Επιστήμες
Σε αυτό το Πεδίο η πτώση των βάσεων θα είναι μικρότερη, καθώς οι ελίτ των υποψηφίων που «χτυπά» τις Ιατρικές Σχολές συγκεντρώνεται εδώ. Ομως θα δούμε για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, την Ιατρική να... κάθεται κάτω από τα 19.000 μόρια.
Οι Ιατρικές Σχολές της περιφέρειας οπωσδήποτε θα πέσουν κάτω από το 19. Πέρυσι και οι επτά Ιατρικές Σχολές απαίτησαν περισσότερο από 18.369 μόρια (Αλεξανδρούπολη), με πρώτη την Ιατρική της Αθήνας που απαίτησε 19.153 μόρια.
Φέτος στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 10.000 υποψηφίων η μάχη για την είσοδο στις Ιατρικές Σχολές θα είναι και πάλι πολύ σκληρή, καθώς προβλέπεται ότι οι βάσεις στις περισσότερες από αυτές θα διαμορφωθούν και πάλι σε 18.500-19.000 μόρια, εφόσον παραδοσιακά στη Θετική Κατεύθυνση έχουμε ανταγωνισμό αριστούχων.
Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερες πτωτικές τάσεις που θα ανέμενε κανένας με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.
Οι Νοσηλευτικές Σχολές των ΤΕΙ θα κινηθούν κοντά στα 12.000 μόρια. Παραδοσιακά, άλλωστε, τα τμήματα της Νοσηλευτικής, της Διαιτολογίας, της Λογοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας και άλλα σχετικά «κρατούν τις βάσεις τους», καθώς τα επαγγέλματα υγείας φαντάζουν ως μια λογική διέξοδος μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση που διανύουμε.
5ο Επιστημονικό πεδίο - Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης
Την τελική έκβαση των βάσεων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου θα καθορίσει το μάθημα αυξημένης βαρύτητας των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, στο οποίο οι υποψήφιοι διαγωνίζονται την Τρίτη 4 Ιουνίου.
Ομως εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το 30% των παιδιών που συνολικά επιλέγει σχολές του 5ου Πεδίου προέρχεται από την Τεχνολογική Κατεύθυνση, η οποία επλήγη από Μαθηματικά και Φυσική, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι και εδώ η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική. Οχι τόσο για τις «τοπ» Σχολές των Οικονομικών Επιστημών, όσο για τα περιφερειακά ΤΕΙ.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.