Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Επιστήμονες εξηγούν γιατί τελικά οι ανεμιστήρες δεν μας δροσίζουν

Πολλοί από εμάς έχουν κατά καιρούς στραφεί στην λύση του ανεμιστήρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Δεν σας έχει τύχει όμως, τις περισσότερες φορές να αισθάνεστε τελικά ότι μόνο δροσιά δεν σας προσφέρει η παρουσία του ανεμιστήρα;;;
Σε μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Library», μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εκ νέου τα υπάρχοντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων στη διάρκεια του καύσωνα.
Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, οι κοινοί ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα. Όταν τοποθετούνται μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο έλκουν δροσερό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του δωματίου όπου βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο αέρας έξω είναι δροσερός και όχι καυτός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η αποτελεσματικότητά τους φαίνεται να φθίνει.
Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ύπαρξη ανεμιστήρα που «χτυπάει» το σώμα, συμβάλλει μάλλον στην περαιτέρω θέρμανσή του παρά στο δρόσισμα.
Μάλιστα, όπως τονίζουν, στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες το να βρίσκεται κανείς στον δρόμο του κύματος καυτού αέρα που εκπέμπει ο ανεμιστήρας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη και τελικά να αρρωστήσουμε.
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι όταν ο θερμός αέρας χτυπάει το ζεστό σώμα, αυξάνεται ο ρυθμός της αφυδάτωσης και επέρχεται θερμική εξάντληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ οποιοδήποτε σχόλιο αφήνετε να είναι σε κόσμια πλαίσια και να μην χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί. Οποιοδήποτε σχόλιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις θα σβήνεται άμεσα.

share this